HTML

2009.08.14. 23:49 OnSightFree

A német közlekedés, avagy miért nem éri meg tankot venni...

A németek híresek arról, hogy betartják a szabályokat, és ez alól természetesen nem lehet kivétel a közlekedés sem. Autópályán a szabályok kissé átírodnak azért (Épitkezéseknél 60helyett legtöbben 80al mennek, és valószinűleg azért nem többel, mert azt hallottam kollégáktól, hogy ha 40km/h-val léped túl a szabályt, akkor aztán még a német pénztárcádat is mélyre kell nyitni. Olyannyira mélyre, hogy abból még a jogsi is kikerül néhány hónapra) Persze ennek nem néztem utána hivatalosan, engem amúgy sem nagyon érdekelnek ezek a szabályok, sokkal egyszerűbb a rendőrautót figyelni, mint azt a sokféle táblát az út szélén... :)  (Apu becsukott szemmel olvasol remélem :) ).

De persze a lényeg a lényeg, ami alól még nem láttam kivételt, az a lakóövezet. Amint megpillantja a német az első házat bokorral meg giccses kertitörpével, máris vissza kettő, és 29,9km/h. Még mindig szokatlan ez nekem, de már kezdem átvenni a szokások egy részét. Mint például a hierarchia: Gyalogos > Biciklis > Autós.

Ma reggel egy 90+ éves bácsika tanakodott a zebrától 3 méterre hogy ma epres vagy fahéjas Milchreisot vegyen-e a boltban, mire egy autós megállt, és kérdően tekintgetett a bácsi felé, gondolván, majdcsak elszánja magát átmenni a zebrán. Arra persze nem gondolt, hogy a bácsi épp most piheni ki, hogy átjutott 1 perce, és esze ágában sincs visszamenni, sőt a szomszéd néni is arra jön a legfrisebb pletykákkal...Nos hát így álltunk ott 30másodpercig, mígnem kialakult a sor, és sofőrünk is észrevette, hogy jobb ha felugrik a kuplungról - megjegyzem dudaszó nem volt (Ennél már csak az lenne extrémebb és környezettudatosabb, ha leállitaná a motort amig átkel a gyalogos...)

Na de most gonosz voltam, és ferde tükröt tartottam felétek. Tegyük kezünket a szívünkre, nem ez a normális magatartás? Kijár egy kis tisztelet a puhatestűeknek, ha már nem viselnek törésbiztos karosszériát (puhatestű = gyalogos/biciklis - elsőrangú autós kifejezés Kornél oktatójától). Errefelé nyugaton ez érvényesül, és amikor épp szandálban vagy biciklin mászkálok, jó érzés tudni hogy figyelnek rám az úttestről. Tanuljunk hát !

Na de. Tisztázandó a blogbejegyzés címét, még tartozom egy kérdéssel. Mi a helyzet akkor, ha a polgár úgy dönt, hogy nem Audit vagy Fauvét vásárol, hanem egy Panzert, vagy Tigert? Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogy megbolondultam-e, de a kérdés bennem is csak azután formálódott ki, miután az alábbi közlekedési tábla megpillantása után félrehúzodtam az úton egy fotó kedvéért:

Tessék a képet kinagyitani, és mindenkinek fel fog tűnni a turpisság. Bizony, aki ezen az úton jár, az tankkal, csak 50/90 km/h val közlekedhet... Hááááát, erre csak azt tudom mondani, hogy nem fogok tankot vásárolni, mert bár lehet hogy a közlekedési rendszer ki van dolgozva, nekem az a 90km/h nagyon sovány, úgyhogy maradok az én drága megbízható Cordobámban. (Már csak a fogyasztás miatt is, 40l helyett legutóbbi Alpokbeli kiruccanásomkor 5.3at evett az 1000kmre vetitve. Azért az jó, nemde? Amúgy sem mászik sokkal 6 fölé, de ez most kitűnő volt.

Szóval a mai napra két jótanácsom van. Vigyázzunk a gyalogosokra és biciklisekre, és bármilyen agilisan is próbálnak a használttank.hu-n ránksózni egy páncélost, mindig gondoljunk arra, hogy itt Németben bizony alább kell vennünk a hadjárat sebességéből.

 

(p.s. Egy tank amúgy sem bír 70fölé gyorsulni a Wikipédia szerint, és nem is akar (hiába 1500lóerő, de 25tonna mellé - szóval ne vegyünk tankot)

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onsightfree.blog.hu/api/trackback/id/tr591310378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Russell44 2009.08.15. 18:14:16

A CVR(T) Scorpion 82vel is tud menni :)

Annaausmainz 2009.08.16. 23:41:20

Ezt Nieder-Olmban kaptad le?
Ajjaj hol lakunk mi..
Amúgy bírom a dumád, csak így tovább :)

OnSightFree 2009.08.21. 12:09:07

@Annaausmainz: Már láttam táblát itt is meg Gonsenheimban is. De ott a tank csak 30/50-el mehet. Ejj, nem éri ez meg...
Amúgy folyton azon gondolkozom, háborúban ki nem szarja le, hogy mi a sebességkorlát???

Kenley 2009.08.22. 13:45:07

A tankhoz nem kell háború... Meg különben is tudod, ez Németország, a tankoknak itt nagy hagyománya van ;) Eszembe jutott a vicc: Mi az, fémből van és nehéz kisz*rni? ...

OnSightFree 2009.08.22. 14:02:05

@Kenley: Kedvenc viccem, örök sláger, pont olyan mint a :
2 teve megy a sivatagban....
süti beállítások módosítása